Novable, de Tinder van innovatie

in Dutch
Novable team for corporate innovation

Article: Media Marketing

Grote bedrijven steunen sterk op start-ups om hun innovatiecapaciteit te ontwikkelen. De kunst bestaat erin ze doeltreffend te selecteren zonder al te veel tijd te verliezen. Om aan die verwachting te beantwoorden richtten Laurent Kinet (CEO) en Olivier Beaujean (COO) in 2019 het bedrijf Novable op.

Novable helpt innovation managers en corporate venturing experts om de meest relevante start-ups te identificeren op basis van een tekstuele briefing. Dat kan dankzij een ‘scoutingtechnologie voor innovatie, gebaseerd op AI. Olivier Beaujean legt uit.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Novable op te richten?

Het is het resultaat van een lange denkoefening met mijn eeuwige vennoot, Laurent Kinet.

We hebben samen verschillende bedrijven opgericht, waaronder Swan Insights, dat we in 2017 verkocht hebben aan de Bisnode-groep. De manier waarop Bisnode de drie jaar durende ervaring van Swan Insights en Laurent Kinet binnen dezelfde groep als hoofd relaties met start-ups opmerkte zette ons aan het denken over de kwestie.

We ontdekten dat veel grote bedrijven slecht in staat waren om start-ups die hen interesseerden effectief te screenen. Innovatiemanagers en corporate development experts besteedden veel tijd aan het uitpluizen van databases, waarbij ze langs honderden bedrijven moesten scrollen om eventuele partners te vinden.

Volgens onze visie werken grote bedrijven echter onvoldoende samen met start-ups die hen kunnen helpen innoveren. Daarom doken we in het onderwerp en creëerden vrij snel een eerste prototype om dit onderzoeks- en connectieprobleem op te lossen. In april 2021 konden officieel het platform Novable lanceren.

Hoe werkt deze technologie?

Novable is een tool op basis van kunstmatige intelligentie. We hebben eerst een database gebouwd door crawlers te installeren die veel inhoud kunnen absorberen, begrijpen en verwerken. Het doel is om zoveel mogelijk informatie over elke start-up te verzamelen.

Daardoor kan onze tool een bedrijf in zijn context begrijpen, verder dan de cijfers kijken en zien hoe het zichzelf presenteert, zichzelf definieert en positioneert, kijken of beide beelden samenvallen, of ze consistent zijn.

Onze database telt iets meer dan een miljoen start-ups. Dit is de eerste grote technologische pijler. De tweede is gewijd aan briefings van onze klanten, over hoe we precies kunnen reageren op hun verwachtingen. Bijvoorbeeld een groeiend bedrijf dat aandelen wil nemen in bedrijven die gespecialiseerd zijn in specifieke vakgebieden of een start-up die twee technologieën combineert waarmee hij een belangrijk probleem kan oplossen of een marktronde om “minstens 20 bedrijven” te vinden…

Onze tool beantwoordt aan de meest complexe strategische verzoeken. Het is onze technologie die op een intelligente manier de briefing van klanten begrijpt en de matchmaking met de activiteiten van start-ups uitvoert. Dat maakt een enorme tijdsbesparing mogelijk, aangezien de tool direct de meest geschikte kandidaten selecteert en binnen enkele milliseconden een resultaat geeft.

Net als Tinder draait het bij Novable allemaal om contact maken en verbinden.

Startup Scouting Client Stories - Novable

Is het platform een zelfbediening of bieden jullie ook advies?

Het is geen selfservice, maar een ‘tooled service’. Het gebruik van Novable vereist onze tussenkomst. De klant staat er niet alleen voor. We valideren elk resultaat van de zoekopdrachten van onze klanten. Als er onverwachte bedrijven in de resultaten verschijnen, leggen we de klant uit waarom en tonen we hem het mogelijke nut van dit bedrijf.

Zijn er geografische beperkingen?

Nee, want innovatie laat zich niet begrenzen. Sterker nog, Novable werkt nog beter zonder geografische of taalkundige grenzen. Het beste is om het algoritme alle relevante bedrijven te laten selecteren en vervolgens te filteren.

Dit biedt veel meer mogelijkheden dan het traditionele zoeken op trefwoorden in een database. Als je op zoek bent naar een Belgisch martech bedrijf, gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, is de steekproef noodzakelijkerwijs erg klein. Als je daarentegen vertrekt van een zeer grote steekproef en dan inzoomt op Europa, Benelux of België, duiken er onverwachte ontdekkingen op; die blijven uit als je al meteen filters plaatst.

Hoe commercialiseren jullie Novable?

Commercialisering en marketing worden momenteel intern beheerd, vooral via content creatie voor de sociale netwerken.

Onze bedoeling is om langdurige relaties op te bouwen, waarbij we regelmatig met de klant samenzitten om lopende campagnes te bespreken. Daarom geven we de voorkeur aan jaarplannen met een aantal campagnes dat wellicht zal evolueren.

Wat is het typische profiel van jullie klanten?

Grote bedrijven met innovatie- of corporate venturing-afdelingen. Het verschil tussen beide is dat de innovatiemanager zich niet noodzakelijkerwijs bezighoudt met overnames of participaties, terwijl dat de specifieke missie is van de strategische investeerder. De twee gaan niet samenwerken met dezelfde bedrijven. De strategische investeerder zal veel gevoeliger zijn voor cijfers, terwijl de innovatiemanager op zoek zal gaan naar een bedrijf dat zijn probleem kan oplossen.

We werken bijvoorbeeld samen met Volvo Group, Engie of Pwc, dat op zoek is naar innovatieve benaderingen voor zijn klanten en ook start-ups die hen kunnen helpen bij hun acceleratieprogramma’s. Ook hebben we een groot contract met een Duits bureau dat ondernemerschap op het gebied van AgriTech bevordert.

Wie zijn jullie voornaamste concurrenten?

Google is er natuurlijk één, maar dat biedt niet onze kwaliteit van resultaten, en databases zoals Crunchbase, Dun & Bradstreet, enz.

Maar in feite bieden maar weinig bedrijven ons model van een krachtige tool in combinatie met consultancy.

Hebben jullie klanten in het marketinguniversum? Is dat een potentieel interessante sector voor jullie?

We werken samen met Whitespace een groot marketingbureau in Engeland dat op ons vertrouwt, om innovatieve oplossingen te vinden en aldus zijn klanten te inspireren. In België hebben we een missie gedaan met Wavemaker.

Het marketingecosysteem is potentieel interessant voor ons. Daar zitten de klanten die verrast willen worden, geïnformeerd over hun toekomst. Velen doen een beroep op grote consultants, de Big 4 of innovatie-experts. Maar een bedrijf als Novable kan het proces stroomlijnen door snel en efficiënt te reageren.

Partnerships met innovatieconsultants kunnen voor ons een goede bron van groei zijn. Onze technologie bespaart ze veel tijd.

Jullie volgende stappen?

Op dit moment zijn we bezig met fondsenwerving. Het doel is om R&D voort te zetten, ons model te versterken en ons product op de markt te blijven brengen. We hebben ons aangesloten bij de imec.istart accelerator die ons ondersteunt in onze ontwikkeling.

We hebben momenteel een team van 12 mensen en we gaan ons structureren op het gebied van sales & marketing.

follow Novable on LinkedIn